Bir Sql Server’a Uzaktan Erişmek

Selamlar,

Bugün OsX işletim sisteminde çalışan bir .Net Core Web uygulamasının , başka bir sunucudaki, ya da bu makalede VM makinadaki(Parallels Desktop – Windows10) SQL sunucusuna bağlanabilmesi için, yapılması gerekenleri adım adım inceleyeceğiz. Bu senaryonun esas çıkış hikayesi, Azure üzerindeki bir DB’den çalışan .Net Core projesinin, artık farklı bir sunucudaki SQL Server üzerinden hizmet vermesinin gerekmesidir. İşte bu durumda ilgili sunucudaki Sql Server’ın uzaktan erişimine ihtiyaç duyulmaktadır. Ben ihtiyaç duydum. Siz de ihtiyaç duyarsınız diye, yapılması gereken tüm işlemler, hızlı bir yemek tarifi şeklinde maddeler halinde tanımladım:)

1-) Öncelikle Windows 10 makinada ilgili Sql Server ayakta mı diye bakılır :) “All Programs altında / Microsoft Sql Server 2017 / Sql Server 2017 Configuration Manager” açılır.

  • SQL servislerinin durumun(state)’ine bakılır. Çalışır olması gerekmektedir(Running).

                     

    • Ayrıca yukarıdaki maddeye alternatif olarak ilgili servis, Windows’da “services.msc” komutu yazılarak ayakta olup olmadığı aşağıdaki gibi incelenebilir.

                    

2-) TCP/IP Protocolu aktif(Enabled) hale getirilmelidir. “All Programs/Microsoft Sql Server 2017/Sql Server 2017 Configuration Manager/Sql Server Network Configuration”

3-) Sıra geldi Windows Firewall ayarlarını yapmaya: Control Panel/Windows Firewall seçilir. Burdan aşağıda görüldüğü gibi Advanced settings tıklanır.

4-) Inbound Rules tıklanıp yeni bir Rule eklenir. Rule -1 : Amaç UDP bağlantı için 1434 portuna izin vermektir.

5-) Aşağıda gelen ekranda RuleType olarak Port seçilir.

6-) UDP Protocol’u seçilir. Özel Port olarak 1434 seçilir.

7-) Tüm connection tiplerine izin verilir.

8-) Tüm profil tiplerine izin verilir. (Domain, Private ve Public)

9-) İlgili Rule’a isim verilerek tamamlanır.

10-) Yeni bir “Custom” Rule Type tanımlanır. Rule -2 : Bu rule’da amaç ilgili MSSQLSERVER servisine izin vermektir.

11-) İzin verilecek servis seçilir.(MSSQLSERVER)

12-)Son olarak ilgili bu Rule’a da isim verilir.

13-) Son olarak Sql server’a uzaktan erişimi için izin verilir.

  • Bunun için önce Sql Server üzerinde sağ tıklanıp Properties seçilir.

  • Daha sonra karşımıza gelen ekranda Allow remote connection tıklanıp, ilgili izin verilir.

 

Kullanım amaçlı .Net Core EntityFramework bir DBContext’de connection string aşağıdaki gibi tanımlanır. Bu şekilde Remote bir Sql server’a bağlanılır.

Geldik bir makalenin daha sonuna. Bu makalede hızlıca bir Sql Sunucuya uzaktan bağlanmak için Windows 10 ve Sql Server tarafında gerekli tüm konfigürasyonlar, adımlar halinde gösterilmiştir. Bazı adımların yapılmasına gerek olmaya bilmektedir. Ama bütün bu maddelerin tamamlanması durumunda, sorun çıkma riski minimuma indirilmiş olunur.

Yeni bir makalede görüşmek üzere hepinize hoşçakalın.

Source : https://medium.com/developer-diary/how-to-enable-remote-connections-to-sql-server-dc5b6c812b5

Herkes Görsün:

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

7 Cevaplar

  1. Furkan Yüksel dedi ki:

    teşekkür ederim bora abi ayrıca bişey daha soracağım localde kuruduğum windows server’a sql server kurursamda sanırım bu adımları yapmam gerekecek ellerine sağlık bu aralar sıkı takipçiniz

    • borsoft dedi ki:

      Selamlar Furkan,

      Öncelikle ben teşekkür ederim. Localde gerek yok :)
      Farklı bir IP’den erişecek isen lazım..

      İyi çalışmalar.

  2. Hasan dedi ki:

    Google Cloud üzerinde kurulu bir sanal makinede sql server kurduk lakin hiç bir şeklde tüm ayarları yapmamıza rağmen erişim sağlanmıyor farklı bir ip den.

  3. Erdinç Serkan dedi ki:

    Çok temiz bir makale.Teşekkürler
    Emeğine sağlık.

  4. özgür kemal dedi ki:

    Merhaba,
    Peki optionsBuilder.UseSqlServer(“Server=tcp:10.211.55.9,1433;Initial Catalog=DevnotDB;User ID=****;Password=******;”); kısmındaki ip adresimiz 10.211.55.9 localde de 192.168.1.9 olursa bunun için ne yapmalıyız ? Yanii ağd birden fazla pc var ise ?

  5. Enver Çanakçı dedi ki:

    Merhaba, Sunucuda SQL Express kurulu. Winform uygulaması ve connection için belittiğiniz şekilde tüm ayarlar yapılmıştı. Connection string (“Server=10.211.55.9,50900;Initial Catalog=DevnotDB;User ID=****;Password=******;”) şeklinde IP adresi ile yazıldığı zaman ÇOK YAVAŞ çalışıyor.
    Bu exe-yi sunucu içerisinden de çalıştırdığımda sonuç değişmiyor. Ama Connection string (“Server=Sqlexpress2019,50900;Initial Catalog=DevnotDB;User ID=****;Password=******;”) şeklinde SQLserver adını yazılırsa normal bir şekilde hızlı çalışıyor. Ne yapılabilir ? Bu konuda yardım rica ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.