CDN Nedir? Azure CDN Nasıl Kullanılır?

Selamlar,

 

Bu makalede, CDN nedir ve Azure üzerinde CDN implementasyonu nasıl yapılır hep beraber inceleyeceğiz. CDN “Content Delivery Network”‘ün kısaltmasıdır. CDN,  bir web sitesine ait statik içeriklerinin, harici bir sunucudan yayımlanarak hem sunucuya gelen yükün minimuma indirilmesi, hem de web sitesinin clientların browser’ında çok daha hızlı çalışmasını sağlayan bir networkdür.

Bir CDN hizmeti alınmaya başlandığı zaman, siteye ait statik içerikler, CDN sunucularına kopyalanır ve clientlara bu içerik, ilgili sunucularından iletir.  Statik içerikler, image, video veya ses gibi çok yer kaplayan dosyalar olduğu düşünülür ise web sitesinin açılma hızı, CDN kullanmayan sitelere oranla oldukça hızlıdır.

Image Source: https://www.belugacdn.com/images/what-is-a-cdn-endpoint.png

Son dönemlerde gördüğüm, genelde firmaların resim içeriklerini binary formatta bir DB’de sakladığı yönündedir. Bu performans anlamında bir intihardır. Lakin gerekli olduğu durumlar da vardır. Örneğin hasas güvenlik gerektiren TC kimlik kartı, ehliyet, kredi kartı gibi resimlerin dışarıda bir sunucudan açık bir şekilde saklanması doğru değildir. Bu gibi contentlerin bunun yerine, binary olarak bir DB’de güvenli bir şekilde saklanması daha doğrudur.

İlk önce gelin, aşağıda görüldüğü gibi Azure üzerinde Storage bir Account oluşturalım.

Create button’una basılınca, aşağıdaki bir ekran ile karşılaşılır. Resource gurubu, Storage ismi ve Location gibi alanlar doldurulup, “Review + Create” button’una basılır.

Eğer hersey yolunda gider ise, aşağıdaki gibi bir ekran ile karşılaşılır. Bu ekran, tüm kuralların kontrol edilip değerlendirildiği bir ekrandır. En son onay amaçlı, Create button’una basılarak devam edilir.

Storage oluşturulduktan sonra, aşağıdaki gibi bir ekran ile karşılaşılır. Resource adı “boracdn” üzerine gelinip tıklanır.

Şimdi sıra Blob Storage oluşturmaya geldi. Karşımıza ilgili Storage Account’a ait, genel bilgiler ve seçilebilecek servisler aşağıdaki gibi görülür. Servislerden Blobs tıklanarak devam edilir.

boracdn” üzerinde, aşağıda görüldüğü gibi Blobs Storage’a ait hiçbir container görülmemektedir.

Şimdi sıra geldi Blobs Storage’a Container eklemeye. Aşağıda görüldüğü gibi, images adında yeni bir container oluşturulur.

Container’a olan erişimin, Private yerine Change access level sekmesinden Blob olarak değişimi, aşağıda görüldüğü gibi yapılır.

Şimdi sıra geldi, Azure üzerinde CDN bir sunucu oluşturmaya. Web ==> CDN üzerinden yeni bir Image CDN oluşturulur.

Asagıda görüldüğü gibi, Image CDN Azure üzerinde yaratılır. Microsoft haricinde, Akamai ve Verzion gibi firmaların da görülmesi beni çok şaşırttı.

Yaratma işleminin tamamlanması ardından, aşağıdaki gibi bir mesaj alınır:

Sıra geldi CDN endpoint yaratmaya:

İlgili endpoint aşağıdaki gibi oluşturulur.

İlgili Cdn yoluna gidildiğinde “https://boracdn.blob.core.windows.net“, aşağıdaki gibi bir ekran ile karşılaşılır.

Şimdi sıra geldi localimizdeki resimleri, Blob Storage’a atmaya. http://www.storageexplorer.com adresinden aşağıdaki gibi “Azure Storage Explorer” indirilir. Bu uygulamada amaç, client’ın makinasında bulunan dosyaların, Azure üzerindeki Storagelara ilgili credentiallar ile atılmasını sağlamaktır. 

Kurulumdan ve Azure Account’un girilmesinden sonra, aşağıdaki gibi bir ekran ile karşılaşılır. Görüldüğü gibi az önce Azure üzerinde yaratılan “boracdn” altındaki, Blob Containers altındaki “images” Blob Storage’a erişilir.

Local’de bulunan 2 resim, aşağıdaki gibi Azure üzerindeki images container’a yüklenir.

Son olarak sıra geldi ilgili resimlerin Cdn üzerinden erişilmesine:

  • Hatırlarsanız Cdn üzerindeki Endpoint erişim adresi ==> “https://boracdn.blob.core.windows.net/” bunun gibi idi.
  • Bu yolun sonuna Container’ın ismi “images/” eklenir.
  • Son olarak erişilecek resmin ismi “DrXjsqNXgAAAtHl.jpg” yazılır ise tam yol şu şekilde oluşturulur: “boracdn.blob.core.windows.net/images/DrXjsqNXgAAAtHl.jpg” İlgili resim aşağıdaki gibidir.
  • Aynı şekilde “https://boracdn.blob.core.windows.net/images/D1zTzwXWwAcckNf.jpg” resmine gidilir ise, aşağıdaki gibi bir ekran ile karşılaşılır.

Böylece geldik bir makalenin daha sonuna. Bu makalede Cdn’nin ne olduğunu, nerde ve ne zaman kullanılması gerektiğini, Azure üzerinde CDN hizmetlerinden ve son olarak hangi durumlarda resimlerin DB’de saklanması gerektiğinden bahsettik.

Yeni bir makalede görüşmek üzere hepinize hoşçakalın.

Kaynaklar : 

  • https://docs.microsoft.com/en-us/azure/cdn/cdn-create-new-endpoint
  • https://docs.microsoft.com/en-us/azure/cdn/cdn-create-a-storage-account-with-cdn
Herkes Görsün:

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

3 Cevaplar

  1. mert dedi ki:

    merhaba bora bey,
    cdn e resimleri bir tool ile değilde ,bir api yardımı ile upload etmek mümkünmü acaba?

  2. Sinan dedi ki:

    hocam cloudflare cdn kurulumu nasıl yapabiliriz mvc’de bununla ilgili içerik hazırlayabilir misiniz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.