DevNot Istanbul 2017 – Asp.Net Core Day Semineri

Selamlar,

11 Kasım 2017’de İstanbul Medeniyet Üniversitesinde DevNot .Net Core Day etkinliğine konuşmacı olarak katıldım. En başta .Net Core 2.0 ile hayatımıza giren yenilikleri inceledik. Daha sonra, .Net Standard 2.0, .Net Core, ve .Net Framework arasındaki farkları hep beraber tartıştık.

Daha sonra .Net Core 2.0 ile gerçek bir web uygulaması yazamaya başladık. Mac ortamında OsX işletim sisteminde Cross platform uygulama geliştirirken, aynı zamanda kullanılabilecek alternatif toolar hakkında fikir sahibi olma fırsatı bulduk. Ide olarak “Visual Studio Code”, Database Manager olarak “SqlPro for Msql” ve web serviceslerini monitor amaçlı “Paw” gibi araçları hep beraber inceledik.

Öncelikle .Net Core WebApi bir services uygulaması yazdık. İlk adım olarak aşağıdaki gibi bir Customer Model oluşturduk.

Model/Customer.cs:

Daha sonra DB işlemleri için .Net Core Entityframework kullandık ve bunun için aşağıdaki CustomerContext: DBContext’i oluşturduk. Sql DevnotDB Azure’da bulunmaktadır.

DAL/CustomerContext.cs

Sıra geldi ilk WebApi servisimizi yazmaya. Bu servisde klasik rude işlemleri aşağıdaki gibi yapılmaktadır. Customer DB’sine göre Get, Get ByID ve Update işlemleri yapılmaktadır.

CustomerController.cs: WebApi servisinden ilgili Customer datasının çekildiği ve güncellendiği sayfadır.

WebApi servisinin .Net Core ile default 5000 portundan yayımlanması yerine bizim belirleyeceğimiz 5000 portundan yayımlanması için Program.cs’de BuildWebHost() methoduna aşağıdaki gibi değiştirilir.

Program.cs/BuildWebHost:

Şimdi sıra geldi bu web servisini kullanan Mvc projesini .Net Core ile oluşturmaya. Aşağıda, Mvc üzerinde bir WebApi services’ine yapılan istek üzerinde geçilen işlem adımları gösterilmektedir.

HomeController.cs: Aşağıda, Get ve Set işlemlerinin yapıldığı Mvc sayfalarına ait Action methodlar tanımlanmıştır. Tüm webapi işlemleri asenkron yapılıp, serialize ve deserialize işlemleri için “Newtonsoft” kullanılmıştır. Ayrıca ilgili webapi servisine request işlemleri için “HttpClient” kullanılmıştır.

Index.cshtml: Tüm müşteri kaydının gösterildiği sayfadır. Model olarak gene burada, WebApi servisinde kullanılan Customer sınıfı kullanılmıştır.

Detail.cshtml: Seçilen bir müşterinin detayının gösterildiği bir sayfadır. Ayrıca müşteri bilgilerinin güncelleme işlemi de yine bu sayfa üzerinden “FormPost” ile yapılmaktadır.

Cumartesi sabahını bana ayıran bu yoğun sayıdaki tüm katılımcılara, öncelikle çok teşekkür eder, seminer sırasında ve sonrasında yaptıkları paylaşımlar ve bana verdikleri yukarıdaki anlamlı hediyeden dolayı hepsinin gözlerinden öperim :) Ayrıca başta Uğur Umutluoğlu ve tüm Devnot ekbine, böyle güzel bir etkinliği hazırladıkları ve bana da bu sunum fırsatını verdikleri için çok teşekkür ederim.

Yeni bir seminerde görüşmek üzere hoşçakalın.

Source Code: http://www.borakasmer.com/projects/devnotCore.zip

Seminer Kaydı: 

 

Herkes Görsün:

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

1 Cevap

  1. Tagi dedi ki:

    Githubda yokdu, sonunda buldum kodları.
    Teşekkürler !

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.