Gelişim Üniversitesi .Net Core Üzerinde Refactoring, OOP

Selamlar,

27 Şubat Perşembe günü Gelişim Üniversitesinde, OOP ve Design Patternler ile Temiz kod ve daha anlaşılabilir kod konularına değindik. Temiz kod yazmamanın, ilerde nasıl büyük teknik borçlara sebebiyet verebileceğini, senaryo gereği yeni ihtiyaçlar doğurarak anlamaya çalıştık. Temiz kodun yazılabilmesi için, öncelikle sürece tam hakim olmak gerekir. İhtiyaçların ve önceliklerin belirlenmesi, sınırların çizilmesine ve böylece oyunun kurallarının belirli bir kalıba oturtulmasına olanak sağlar. Bu da bizi çözüme ya da çözümler bileşkesine bir adım daha yaklaştırır.

Yukarıda görüldüğü gibi her şeyi parçalara ayırmak, sonra ihtiyaca göre birleştirip kullanmak, kodlamada büyük bir esnekliğe kapı açacaktır. Kodun yapacağı işleri, yine yazılan küçük kod parçalarına yaptırmak, çalışma anında büyük bir değişikliğe gidilmeden kodun kendi kendine müdahale etmesini sağlanacaktır. Hem ilerleyen süreç, bunu oluşturan kod parçalarının değişmesi ile hızlıca yeni düzene adapte olacak, hem de hali hazırda yazılmış kodlar tek bir yerden değiştirilerek, zaman kaybından ve kod tekrarından kurtulunacaktır.

Bir kodun işleyişini öncelikle düz bir şekilde kodlayıp, daha sonra Refactor edilerek baştan yazılması, ilk etapta zaman kaybı gibi düşünülse de, aşağıdaki kodda da görüldüğü gibi Refactor işleminden sonra yapılacak işlerin bir genelleme altına alınması, yeni bir koşulun gelmesi durumunda, nerde ise hiç bir kod değişikliğine gidilmeden, yeni durumun sisteme adapte edilmesini sağlayacaktır.

Seminer boyunca anlatılmak istenen esas konu, kodun yazılmadan önce hazırlık aşamasında ve ileriye dönük planlamada ayrılan sürenin, gelecekte projeye yeni eklenecek bir özellik veya değişiklik için haracanacak zaman ve emekle ters orantılı olduğudur. Kod okunaklığı, sadelik ve işlerin küçük parçalara ayrılması sadece anlaşılabilirliği değil, aynı zamanda test, hatanın tespiti, bugfix ve refactoring gibi daha birçok konuda fayda sağlayacaktır.

Geldik bir seminerin daha sonuna, yeni bir seminerde görüşmek üzere hepinize hoşçakalın. Katılımcıların yoğun ilgisi, sunumdan sonraki bir birinden güzel soruları, ve parlak fikirlerinden dolayı hepsini teker teker kutlar,  teşekkürü bir borç bilirim.

Herkes Görsün:

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

2 Cevaplar

  1. sercan dedi ki:

    bora hocam selamlar. programlama konusunda yeniyim ve xamarin’de ilerlemeye çalışıyorum. işin sonunda şuanda hepimizin kullandığı popüler e-ticaret sitelerinde olduğu gibi hem web tarayıcılarında hemde mobil uygulamalarda birbirlerine paralel olarak çalışan bi sistem yapmak istiyorum. bu olayı halledebilmem için öğrenmemi araştırmamı gereken konuları benimle paylaşabilir misiniz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.