İstanbul Aydın Üni. Bilişimde Kariyer Semineri

Selamlar,

12 Mayıs 2017 Cuma günü, sevgili arkadaşım Engin Polat ile birlikte İstanbul Aydın Ünivirsitesinde, Bilişimde Kariyer konulu bir seminer verdik. Konuşmaya öncelikle Kariyer planlama ile başladık.

Amaç geleceği planlama, kim olduğunu, önümüzdeki dönemde nerde ve ne zaman olmak istediğin sorularına bir cevap bulmaya çalıştık. Sonra istatislikler ile, “2012” yılına ait insanların işine olan sevgilerini ölçümlemliyip bizim bu yüzdeliklerde nerede olmak istediğimiz belirledik.

Hedefimize ulaşmak için, çemberi daraltmamız gerektiğini ve bunu nasıl yapacağımızı maddelere halinde konuştuk. Sadece hedefi belirlemek yetmez, aynı zamanda kendini de değerlendirmek önemli. İşte tam bu noktada birey için önemli noktaları değerlendirecek birkaç yöntem hakkında konuştuk.Bu noktalar bize, varmamız gereken hedefe doğru yönelten bir çeşit pusula idi.

Peki çalışma şekli ve kariyerimizi nasıl belirliyeceğiz ? İşte bunlar için Rol Model belirleme ve önemi üzerine Engin ile bol bol konuştuk. Küçülen hedef listesini artık tek bir noktaya indirmek için Puanlama yöntemini ve hedefe sadece sayılar ile değil aynı zamanda sezgileri de işin içine katarak belirlememiz gerektiğini tartıştık.

 

“Kendini bir amaca adadığın andan itibaren sıradan birisi olmanın ötesine geçersin…”- Liam Neeson

Tüm bu adımlardan sonra bize en uygun hedefi belirledik. Ama kariyer, her zaman düz bir çizgi değildir. Bu yolun nasıl olabileceğini hep beraber tartıştık. Bazen inişler bazen çıkışlar bazen de seyirinde devam edebilir.

Sonra da hedefe ulaşmak için yapılması gerekenleri tartıştık. Belki karakteri değiştiremeyiz ama onu eğitebiliriz. İşte tam bu noktada, hedefimize ulaşmak için nasıl kendimizi eğitebiliriz, bu güzel seminerin devam konusu idi.

Son olarak geldik bir mühendise yakışan ölçüm biçimi olan, kariyer planlamada istatistiklere. StackOverflow üzerinden 2017 yılına ait 60bin kişi ile yapılmış anket sonuçlarında yazılımda hangi platformların daha çok tercih edildiği, yazılımcılar arasında deneyim süresinin ne aralıkda olduğu,  en populer yazılım dilleri, Framework ve kütüphaneler, tercih edilen database sıralaması, platformlar ve son olarak olmaz ise olmaz yazılımcı maaşları konuları incelenmiştir. Bu istatislik sonuçları ile doğrusal olmasa da şu anki zamana uygun genel bir sonuç çıkarabilir ve böylece kariyer hayatınıza daha doğru bir yön verebilirsiniz.

Bu seminere katılan tüm arkadaşlara, bizlere olan katıkılarından, bahsetmiş oldukları fikir ve hedeflerinden dolayı hepsini kutlar, kariyer hayatlarında başarılar dileriz. Ayrıca Engin Polat ile beraber hazırladığımız sunumu makalenin sonunda erişebilirsiniz.

Geldik bir makalenin daha sonuna. Yeni bir makalede görüşmek üzere hoşçakalın.

Herkes Görsün:

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.